коронавирус Испания

Правителството на Испания въвежда единни критерии за ограничаване придвижването на жители на големите градове с цел спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха информационните агенции.

Националните критерии са одобрени от правителството след среща  с представители на 17-те автономни области и предвиждат изолация на градове, в които разпространението на Ковид-19 надхвърля 500 случая на 100 000 души население, съобщи министърът на здравеопазването Салвадор Иля.

След като този праг бъде надвишен, автономиите трябва да ограничат влизането и излизането на жителите в засегнатите общини и да намалят социалните събирания до групи от максимум шест души. Освен това те трябва да ограничат капацитета на търговската и хотелиерската дейност до 50% и да лимитират работното време на заведенията до 22 часа.

Новите мерки налагат блокада на столицата

За момента тази заповед би засегнала само десет общини в автономна област Мадрид, включително самия град Мадрид.

Автономните области Мадрид, Галисия, Каталуния, Андалусия и Сеута не са приели решението на Министерството на здравеопазването.

Столицата Мадрид, в която живеят над три милиона души, и девет близки общини с население от най-малко 100 000 души всяка, ще затворят границите си за хора от други райони, като посещенията ще бъдат възможни само по наложителни причини, обяви правителството.
В близките дни решението на правителството ще бъде публикувано в официалния държавен вестник, съобщи министърът на здравеопазването.

Недоволство от регионалните власти

Регионалните власти в Мадрид заявиха обаче, че решението няма законова основа. В Испания решенията в здравеопазването се вземат от областите. Пет от общо 17 области са отхвърлили критериите за ограничаване придвижването на хора, отбелязва Асошиейтед прес.

Мадрид има 735 случая на Ковид-19 на 100 000 души население, което е едно от най-високите равнища в Европа и е двойно по-високо от равнището на заболеваемост на национално ниво.
Регионалните власти в Мадрид вече наложиха локална карантина в 45 предимно бедни квартала, припомня Ройтерс.

„Испанското правителство бърза да се намеси в Мадрид, а не да се бори с вируса. Решението не е законово валидно“, заяви Енрике Руис Ескудеро, който отговаря за здравеопазването в автономна област Мадрид.

Той не уточни обаче какви мерки може да предприемат регионалните власти, за да се противопоставят на карантината, отбелязва Ройтерс.

Каталуния иска да действа по собствен план

Официални представители на други три области, управлявани от консервативни и десноцентристки партии, както и управляваната от сепаратисти област Каталуния също са отхвърлили правителствения документ на вчерашната среща. Отговарящата за здравеопазването в Каталуния Алба Верхес заяви, че областта е решила да следва свой собствен план, който по думите й е много по-амбициозен от националните насоки, които са замислении имайки предвид ситуацията в Мадрид.

От началото на епидемията в Испания бяха регистрирани близо 770 000 заразени, а над 31 700 души починаха. В средата на март бе въведено извънредно положение, което бе отменено на 21 юни. Ковид-19 отново започна да се разпространява бързо след смекчаването на ограниченията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук