Лято, море

Метеорологичните прогнози за Италия предвиждат най-горещата лятна седмица – до близо 48 градуса по Целзий в южната половина от страната. В осем града се очаква да бъде обявен червен код. 

Африканският антициклон наречен от италиански метеоролози „Луцифер“, ще обхване Апенинския полуостров през следващите часове. Супер горещата вълна се очаква да продължи включително до неделя.

горещини Италия

За  Министерството на здравеопазването ситуацията е за червен код от максимално ниво 3. Той ще засяга на първо време градовете от южна и централна Италия с Рим включително заедно с Бари, Кампобасо, Риети, Фрозиноне, Латина, Палермо и Перуджа.

Според прогнозите, антициклонът ще е по-силен от предишния от преди 10 дни. Тогава горещата  вълна обхвана южната и централна част от страната, а сега ще достигне  и северната. При 43 градуса тогава, положението бе много тежко: пясъкът по плажовете бе като нажежена  жарава, морската вода топла като в минерален басейн, от всеки предмет се излъчваше горещина, включително и от мебелите, самозапалваха се ниви.

Освен, че е опасна за хората, горещата вълна унищожава културите и води до стрес на селскостопанските животни, уточниха специалисти.

Заснеха подпалвач в Южна Италия

Не всички пожари се дължат на горещото време. На много места има подозрения, че са умишлено запалени, но това се доказва трудно.

пожар

Властите в южния италиански град Монтесаркио решили да сложат скрити камери край местата, където са избухвали пожари. Така е заснет подпалвач, при това в момента на извършване на деянието. 50-годишният фермер е задържан от карабинерите. Очакват го от 4 до 10 години затвор.

Иначе пожарите в Централна и Южна Италия не спират. Основна причина са високите температури, които наближават 45 градуса. От средата на юни до сега има над 44 000 огнища – двойно повече от миналата година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!