Афганистан, борба с талибаните

Държавният департамент на САЩ съобщи, че пратеникът на щатите в Афганистан Залмай Халилзад е заминал за Катар. Целта му е да окаже натиск над талибаните, за да спрат офанзивата си и да преговарят за политическо споразумение, съобщи Ройтерс.

Ситуацията със сигурността в Афганистан не върви в правилната посока, заяви по-рано Пентагонът след като талибаните взеха под контрол столиците на шест провинции в страната. Говорителят на военното министерство Джон Кирби заяви, че САЩ са дълбоко загрижени за тази тенденция, но че силите за сигурност на Афганистан са способни да се борят с бунтовниците.

„Те имат съвременни военновъздушни сили. Те имат много предимства, които талибаните нямат. Ние сме дълбоко загрижени за ситуацията в Афганистан, но това е тяхната страна, техните градове, техните хора“, каза той.

Според Кирби Вашингтон продължава да подкрепя афганистанските власти, включително чрез нанасяне на удари по позициите на бойците.

АФП цитира думите на президента Джо Байдън, че американската военна мисия в Афганистан ще приключи на 31 август. Според президентът хората в страната трябва да решат собственото си бъдеще.

По данни на УНИЦЕФ, най-малко 27 деца са сред жертвите на интензивите сражения в Афганистан. Ранените са 136. Насилието ескалира след като талибаните предприеха мащабна офанзива в цялата страна, след решението на американските военни да прекратят мисията си и да се изтеглят.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!