Седмица, след като беше назначен за служебен министър на правосъдието, Иван Демерджиев отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Новият правосъден министър Иван Демерджиев заяви, че би внесъл искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Той заяви, че причините за това са много и са свързани, както с работата на прокуратурата по определени дела, така и с недоверието на обществото, което беше демонстрирано по време на миналогодишните протести:

„Ще внеса искане за отстраняването на г-н Гешев. Поводите са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по-странен начин“.

Демерджиев уточни, че преди да предприеме действия по отношение на обвинител номер едно, ще изчака решението на Конституционния съд, който беше сезиран от предшественика му Янаки Стоилов с питане – може ли правосъдният министър да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

Според Иван Демерджиев прокуратурата се нуждае от радикална реформа, част от която е свързана и с фигурата на самия главен прокурор, която трябва да се изравни като правомощия с фигурите на председателите на двете върховни съдилища.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук