Министерството на здравеопазването и Националното сдружение на общините разработват план за осигуряване на медици в общини, където има недостиг на такива кадри. Предвижда се медиците да получават тройни заплати. Освен това за тях ще бъдат осигурявани и общински жилища. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който заедно с премиера Бойко Борисов инспектира как протича ремонта на едно такова общежитие в Пазарджик. В него се планира да се настаняват медицински сестри и студенти.

Бонусите към заплатите ще идват от една страна от съответната община и от друга от държавата. В проблемните общини ще се осигуряват и жилища на лекарите, и сестрите, като вече се събират данни за свободните общински жилища.

„В момента събираме наличието на общински жилища във всяка една община, които могат да бъдат предоставени на лекари. Директорите на лечебни заведения поемат ангажимент да назначат тези хора в лечебните заведения и ние ще субсидираме общините с допълнителни средства като общината ще дава допълнителен стълб към заплатата им и държавата отделно допълнително ще дава и ще получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там и по този начин гарантираме здравеопазването във всяка една точка на страната“, каза министър Ангелов.

За ремонта на бившия учителски институт в Пазарджик са осигурени 1 милион лева, съобщи по време на инспекцията премиерът Бойко Борисов.

След реновирането му от догодина в него  ще започне изнесено обучение на професионалисти по здравни грижи, а в общежитието към сградата ще могат да бъдат настанени за живеене около 100 медицински сестри.

Премиерът е настоял бързо реализиране на проекта предвид необходимостта от медицински кадри в страната особено във времето на пандемията от COVID-19, уточняват от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов отбеляза, че правителството отпуска финансиране не само на големите лечебни заведения, а на нуждаещите се болници в страната, независимо къде се намират.

Министър-председателят добави, че се осигуряват и 1 милион лева за ангиограф в болницата в Пазарджик за всички пациенти, при които се налагат спешни кардиологични интервенции. А взетото преди месец на заседание на правителството решение за обявяването на професията на професионалистите по здравни грижи за приоритетна специалност показва силната ангажираност на държавата и подкрепата й към съсловието.

„Поздравете докторите и сестрите, благодарение на тях броят на излекуваните и оздравелите е по-голям от заболелите. Това го дължим изцяло на тяхната денонощна работа и на всичките организации, които Министерството на здравеопазването в момента прави“, заяви премиерът Борисов пред представителите на болницата в града.

По време на обиколката с района на Пазарджик Борисов посети и новата инсталация за компостиране и предварително третиране на биоразградими отпадъци на стойност 19 млн. лв. Съоръжението ще обслужва 170 000 граждани от общо 7 общини (Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември). Очаква се чрез новата инсталанция количеството депонирани отпадъци ще се намали със 70 000 тона годишно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук