Страхил Делийски
На снимката: политологът Страхил Делийски

София не е нито Истанбул, нито Будапеща, където бяхме свидетели на сериозно обединение на опозицията. У нас само нагласата да свалим ГЕРБ от власт не е достатъчна, за да има спойка между извънпарламентарните опозиционни сили. Това заяви СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ политологът Страхил Делийски.

Според него е необходима конкретна политика, с конкретни предложения- данъчни, икономически, защото хората искат не просто смяна на властта- искат да знаят кой ще дойде след това и как ще управлява.

„В Истанбул и в Будапеща бяхме свидетели на много интересни политически случаи. Те бяха много показателни за нивото на непоносимост към съответните партии и политически елити, но са носители на една специфична политическа култура. Дотук обаче спират приликите с България. Да, ние имаме една партия, която управлява дълго време, имаме и министър-председател с поведение, близко до авторитарните представи за управление, но сякаш нямаме тези субекти, достатъчно силни, представителни и автентични от гледна точка на интересите, които представляват. Само общата нагласа да свалим ГЕРБ от власт не е достатъчна за една такава спойка. Да, тя вероятно е необходима, тя не е малко, но не е достатъчна. Нужни са и други качества в политическите субекти, които заявяват желание да свалят управляващите“.

В момента ГЕРБ не могат да вземат повече от 15% от гласовете на избирателите затова е много важно кой ще може да спечели гласовете на онези, които са негативно настроените към настоящите управляващи, категоричен е Делийски. По думите му обаче това не могат да бъдат „Отровното трио“ и Мая Манолова, които по-рано тази седмица обявиха, че ще се явят заедно на изборите.

„Отровното трио” са трима публични говорители, това не е някакъв субект, ние не можем да кажем кого те представляват. Не е структурирано като някаква политическа организация с цели, задачи, идеи, йерархия. В този смисъл е много удобно на тези във властта да персонифицират недоволството било то през „Отровното трио” или през Мая Манолова, да изкарват тези субекти като лицето на недоволството, като алтернативата. Това е капан, в който много лесно се влиза и ние сякаш с охота влизаме. А защо е капан? Защото природата на гражданското недоволство е много по-сложна, мащабите са много по-големи от това, което „Отровното трио” и Манолова могат да изговорят и могат да представят. Не е нужно да се правят задълбочени анализи на социологическите проучвания, за да видим, че ГЕРБ не може да разчита на повече от 12 до 15 % от гласовете на хората, това е таванът в момента. Останалата част е изключително негативно настроена към управляващите, но тя не може да бъде представлявана от трима публични говорители или от Мая Манолова.“

Със сигурност голяма част от тези негативни към управляващите гласове ще отидат при партията на Слави Трифонов, но не можем да очакваме да постигне например ефектът от появата в българския политически живот на Симеон Сакскобургготски от преди 20 години, допълни Делийски.

„До момента от тази формация демонстрира едно премерено поведение, знаем, че там има хора, които разбират от комуникация и от кампании. Но там потенциалът е лимитиран. Това не е Симеон Сакскобургготски от преди 20 години, това не обгрижваната от различни посолства ГЕРБ, начело с Бойко Борисов след Сакскобургготски. Трифонов не е от вчера в българския публичен живот. Това е един не много неудобен враг на Борисов, субект, който би събрал не малко, но не достатъчно. От друга страна все още чакаме да видим позитивното в политическото предложение при Трифонов, отвъд „време е да изхвърлим боклука”.

Цялото интервю със Страхил Делийски четете утре на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!