пари, кредит, икономика

От днес влизат в сила новите цени на тока за бита, топлоенергията и природния газ. Електроенергията поскъпва средно с 4%, а при парното и топлата вода увеличението е под половин процент. Тези цени ще се запазят през следващия едногодишен период.

Най-малко увеличение на цените на тока има за потребителите на EVN – с 3.78%, при „Електрохолд“ поскъпването е с 4,24% а най-голям скок има за абонатите на „Енерго Про“ – с 5,43%.

Така клиентите от Западна и Югоизточна България ще плащат по 19 стотинки за киловатчас, а тези от североизточната част на страната – малко около 20 стотинки за киловатчас електроенергия.

Парно и топла вода

При парното и топлата вода пък промяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо малка и се движи от 0.05% за Топлофикация София до 0.48% за Разградската топлофикация. При две от дружествата има намаление на цените – Враца и Перник, но и там промяната е под процент. Така през следващия отоплителен сезон най-скъпо парно ще плащат в Разград , София, Пловдив, Габрово и Варна – между 13 и 15 стотинки за киловатчас, а под 10 стотинки ще струва киловатчасът само в Бургас и Плевен.

Цените, които определя Комисията за енергийно и водно регулиране, обаче, са без ДДС. Все още не е съвсем ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възстановен от 9 на 20%, така както е заложено в проектобюджета на правителството, който трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Ако това стане, въпреки задържането на цените заради възстановеното ДДС, сметките за парно и топла вода ще се увеличат – според Асоциацията на топлофикационните дружества с около 10%.

Цените на парното, топлата вода и токът за бита се постановяват за едногодишен период и могат да бъдат променени само при драстична промяна на цените на газа и въглеродните емисии, от които зависят.

Днес КЕВР трябва да определи цената на природния газ, който се очаква да поевтинее с около 8%.

Пенсии

Няколко промени, касаещи средствата за пенсионерите, ще влязат в сила от днес. По т.нар. швейцарско правило с 12% ще бъдат осъвременени пенсиите, отпуснати до края на 2022 г. От днес минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 467 лв. на 523,04 лева.

С 12% ще нарасне и социалната пенсия за старост. Размерът ѝ ще се увеличи на 276,64 лева. Във вторник на брифинг в Министерския съвет социалният министър Иванка Шалапатова посочи, че с това увеличение ще се повишат доходите на 126 000 възрастни хора. Тя информира, че промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са обвързани с трудова дейност, тъй като техният размер се определя от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветераните от войните, посочи също министърът.

Министърът на финансите Асен Василев заяви в сряда пред журналисти, че напълно е осигурено увеличението на пенсиите с 12 процента от 1 юли.

От началото на 2023 г. влезе в сила и новият размер на линията на бедност – 504 лева.

Източник: БТА/БНР

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук