Владимир Путин

По повод празникът на славянската азбука – 24 май, Владимир Путин отправи поздравление към Македония, твърдейки, че заслугата за създаването на славянската азбука е изцяло тяхна.

В официално изявление в социалната мрежа „Туитър“, написано на страницата на руското посолство в РС Македония, от името на Путин е публикувано следното съобщение: „Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като държавен празник.“, гласи съобщението.

„Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя” – пише още в съобщението.

„Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя“, се казва във втора публикация на руското посолство в РС Македония.

Публикацията предизвика множество реакции, вариращи от благодарност към „братския руски народ”, че „винаги е на правилната историческа страна”, до призив за признаване независимостта на църквата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!