Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

На фона на вече настъпилата тежка зима за Украйна и призивите за подкрепа към нападнатата от Русия страна през идните месеци на проблеми с електричеството, достъпа до топлина и вода, българското Министерство на отбраната прецени да не помогне на Украйна с електрически генератори, а да ги продаде.

Това става ясно от съобщение на сайта на Министерството на отбраната, в което се казва, че ведомството „съхранява значителни количества движими вещи с отпаднала необходимост, за които периодично се провеждат тръжни процедури по продажба“. За съобщението информира бившият замeстник-председател на СДС Иван Сотиров във Facebook.

„Докато кметът на украинския град Нетешин чака спешна помощ от 16 генератора, с които да бъде спасено населението на града от тежка хуманитарна криза, от нашето Министерство на отбраната има обява за разпродажбата, чрез Софийската стокова борса на такива генератори. Вместо в изпълнение на решението на Народното събрание за оказване на помощ на Украйна, тези генераторите да бъдат изпратени спешно на бедстващите хора от Нетешин, съобщенията за продажбата им, чрез предприятието „Снабдяване и търговия-МО” ЕООД, още могат да се видят на сайта на Министерството на отбраната. Призовавам министъра на отбраната, министър-председателя и народните представители да предприемат незабавни действия за спешно изпращане на тази хуманитарна помощ за бедстващото население в Украйна!“, пише Сотиров.

Справка на ДЕБАТИ.БГ в сайта на „Снабдяване и търговия-МО” ЕООД показва, че през месец ноември МО е обявило за продан множество автомобили, автобуси, камиони, антифриз, както и 9 бензинови агрегата и още 9 електроагрегата. 

Докато вече почти месец ведомството на служебния министър Димитър Стоянов прави оценка каква военна помощ да изпрати България на Украйна, след като Парламентът гласува задължаващо Министерския съвет решение такава помощ да бъде изпратена, вместо да помогнем с така необходимите на Украйна генератори на ток, българското ведомство решава да ги продаде.

Същото важи и за 1077 вълнени ръкавици и 677 войнишки одеяла, които макар и малко, биха могли да са от помощ.

Не са известни публични данни българското правителство, за разлика от много други европейски правителства, да е предприело някакви действия, които да помогнат на Украйна в оцеляването ѝ през зимата.

Европейският парламент започна миналата седмица кампания „Генератори на надежда“, която да подпомогне Украйна с цел да се осигури енергия за болници, училища, водоснабдителни съоръжения, центрове за подпомагане, приюти и др. през зимата.

САЩ обявиха, че отделят 53 милиона долара, за да помогнат на Украйна да се противопостави на руските атаки върху енергийната мрежа на страната. „Оборудването ще бъде доставено екстрено, за да помогнем на украинците да преживеят зимата“, се казва в съобщението на Държавния департамент.

На срещата на НАТО в Букурещ Йенс Столтенберг също анонсира, че Алиансът ще се насочи помощ за Украйна, насочена именно към това страната да успее да противостои на оръжието в ръцете на Владимир Путин „зима“. Помощта ще бъде от гориво и… генератори.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Помним ген. Радко Димитриев , ген. Владимир Заимов , ген. Маринов /дано не бъркам/…………… и още доста генерали предатели на България , работещи за мордорската империя . Както виждаме в днешно време има доста кандидати за този позорен списък . Да живей България ! Ще се справим и с това !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук