Правителството отпусна нова финансова еднократна помощ за отопление в размер на 300 лева, предназначена за осем целеви групи. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

Ще бъдат подкрепени още около 50 000 домакинства. „Държавата ще подпомогне хора и семейства от нови рискови групи, които до момента не са получавали средства за отопление, но се нуждаят от такава подкрепа“, посочи Лазаров.

За изплащането на финансовата подкрепа правителството прие постановление за одобряване на 15 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика, стана ясно от думите му.

Вицепремиерът обясни, че право на еднократната помощ ще имат 8 уязвими групи. Сред тях са семействата с деца с трайни увреждания, семействата, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител, както и децата, настанени в семейства на роднини или близки или в приемно семейство.

Право на такава подкрепа ще имат и хора с тежки увреждания и хора, които са пострадалите при природни бедствия през 2022 г. Право на новата еднократна помощ за отопление от 300 лв. ще имат и ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали.

Средствата ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. „Хората, които имат право на помощта вече са идентифицирани и не е необходимо да подават документи за кандидатстване“, заяви вицепремиерът Лазаров. Той обясни, че сумата ще бъде отпускана по облекчена процедура до края на тази година, така че хората да могат да направят своя информиран избор как да посрещнат разходите си за отопление.

„До момента около 302 000 хора и семейства получиха целева помощ за отопление от 623,55 лв. В края на октомври бе отпусната еднократна помощ от 400 лв., като до момента тя е изплатена на около 10 000 семейства. С целия пакет от мерки за подкрепа за отоплителен сезон държавата ще подпомогне близо 380 000 души“, каза вицепремиерът Лазар Лазаров.

И депутатите гласува в комисия помощ за учениците

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи беше приет на второ четене в парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика. Измененията са внесени от Министерския съвет.

Промените засягат отпускането на месечни семейни помощи за деца с един или двама починали родители. Сегашната формулировка „деца с един жив родител“ не отчита по най-добрия начин възможността децата, за които се отпускат част от месечните семейни помощи, да са деца с двама починали родители, уточниха вносителите, предаде БТА. Съгласно промените те ще продължат да получават такава подкрепа по облекчен ред – без доходен тест.

Прието беше предложението на Корнелия Нинова и група народни представители от „БСП за България“ помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1 клас, както е сега, но и за децата от 2, 3 и 4 клас.

Гласувано беше предложение на депутати от ГЕРБ-СДС еднократната помощ за ученици в 1 и 8 клас да бъде предоставяна и на тези деца, които са записани в частно училище. Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) посочи, че средствата са в размер на 300 лева. По време на дебата депутати посочиха, че за тази помощ се кандидатства, като родителите може и да не се възползват от нея.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук