Джамбазки Македония

ВМРО отправи безпрецедентно искане до главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет, уж заради намеса в съдебната система. Но практически това е удар на партията ВМРО върху функционалноста на правовата държава, в която партиите, съдебната власт и неправителствените организации функционират независимо една от друга.

Заместник-председателят на партията Ангел Джамбазки и депутатът в 44-ото Народно събрание и член на Националното ръководство на Организацията Александър Сиди са внесли сигнал до главния прокурор с искане регистрацията на БХК да бъде прекратена.

В сигнала се казва, че БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и антибългарска дейност.

Като най-скандалната дейност от ВМРО определят организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това „решават съдбите на доказани престъпници .

„Именно такъв е и случаят с Джок Полфрийман, на когото Сдружението оказва подкрепа, изразяваща се в правни и фактически действия. С тези свои постъпки Сдружение „Български хелзинкски комитет“ по заобиколен начин нарушава принципа на безпристрастност на част от магистратите“, се казва вискането до главния прокурор.

От партията припомнят, че през 2013 г. Сдружение „Български хелзинкски комитет“ е наградило съдия Калин Калпакчиев като подгласник в класацията за човек на годината и се изтъква, че за същата тази награда през 2015 г. е номинирано и лицето Джок Полфрийман.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук