среща, президент, Северна Македония
на снимката: Ангел Александров, Красимир Каракачанов, Екатерина Захариева, Бойко Борисов, Румен Радев, Емил Христов

България ще подкрепи Северна Македония да получи дата за начало на преговорите за членство в Европейския съюз, но ще постави ясни условия. Това стана ясно след консултативната среща, свикана от президента Румен Радев, в която участваха премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, представители на политическите партии.

Очаква се на 17 октомври европейските лидери да вземат решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС.

Вчера министърът на отбраната Карачанов заяви, че ще напусне управлението, ако правителството не излезе с категорична позиция, че няма да подкрепи Скопие заради проблемите с историята.

След разговорите, министър-председателят заяви:

„Каракачанов като войвода е по-твърд, шамарите са му в речника, ние сме по-дипломатични“, разясни Борисов.

Самият Каракачанов каза, че поведението му имало „възпитателна цел“.

Държавният глава коментира, че са необходими „незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българският национален интерес“.

По думите му още в началото на преговорите със Скопие, трябва да бъдат поставени условия и да е ясно, че ако те не бъдат изпълнени, Северна Македония няма да премине към следващия им етап.

Премиерът Борисов от своя страна каза:

„Ако спрем Северна Македония, в историята ще бъде записано, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това да реагираме. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето”.

Борисов поиска общата комисия, която трябва да изчисти историята от спорни въпроси, да направи бързи заседания преди планираното за 15 октомври и да се постигнат конкретни резултати.

„Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Има доста неща, по които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора“, коментира премиерът.

И добави:

„Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“.

Каракачанов от своя страна каза, че очаква кабинетът да формира позиция, която да даде много ясен сигнал към Скопие, че времето на „тупкането на топката“ е свършило.

„Тези хора се подиграват с нас да печелят време“, каза той.

МАКЕДОНСКАТА РЕАКЦИЯ

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му ще се съобрази с препоръките на България.

„Възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси с България. Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение”.

Днес българският премиер Бойко Борисов, заедно с членове на кабинета и ръководители на отговорните институции взеха участие в консултативна среща при Румен Радев, на която бяха разгледани отношенията на България с Република Северна Македония в контекста на евентуалното решение на Европейския съвет за покана за започване на преговори за членство на страната.

ДОГОВОРЪТ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО И ДОБРОСЪСЕДСТВО

Скопие и София подписаха договора за приятелство и добросъседство през 2017-та.

Според него общата комисия трябва да изчисти проблемните тълкувания на историята, но засега тази комисия постига ограничен успех.

Скопие първоначално призна, че цар Самуил е български цар, но сега е на път да се откаже от тази позиция.

Споровете се разпалиха около историческата фигура на Гоце Делчев.

Причина за разминаването бе предложението на македонската страна да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

В крайна сметка македонският президент Стево Пендаровски каза, че Гоце Делчев е българин, който се е борил за независима Македония. След това обаче той се върна към предишни македонски тези.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!