безработица

Безработицата през месец август в България е била рекордно ниска – 4%, в сравнение със същия период на миналата година, когато е била 5,2 на сто.

Това показват данните на европейската статистическа агенция „Евростат”.

Броят на незаетите у нас се стабилизира за трети пореден месец в рекордно историческо дъно от 4,0%.

Това отрежда на нашата страна трета позиция спрямо всички членки на ЕС по отношение на най-силно понижение на нивото на безработицата на годишна база.

По-голям спад на годишна база е отчетен единствено в Гърция (спад до 17,0% от 19,2%, но за периода между юни 2018-а и юни 2019-а) и в Кипър (понижение през август до 6,8% от 8,2% година по-рано).

Ниво на безработица от 4,0% отрежда на България девето място сред всички 28 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица и тя е една от 17-те страни членки на ЕС с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

През осмия месец на настоящата година 134 хиляди българи са били без работа спрямо 173 хиляди година през август 2018-а година.

таблица

 

Това е рекордно нисък брой на безработните българи откакто съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995-а година.

Данните за целия Европейски съюз показват, че миналия месец безработицата е била 6,2%, като също се отчита спад в сравнение с миналата година (6,8%).

Това са най-ниските нива на безработица, които „Евростат” е отчитал от съществуването си до днес.

Според европейската статистика общо 15,432 млн. европейци, от които 12,169 милиона от еврозоната, са били без работа през осмия месец на настоящата година, като спрямо юли е отчетено понижение на безработните в ЕС със 111 хиляди, а в рамките на еврозоната – със 115 хиляди. Спрямо август 2018-а година общият брой на безработните европейци е спаднал с 1,189 милиона, от които 960 хиляди само в рамките на единния валутен блок.

Сред държавите членки на ЕС най-ниски нива на незаетост са отчетени в Чехия – 2% и Германия – 3,1%. Най-много безработни има в Гърция – 17% и Испания – 13,8%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук