руските шпиони

Днес и Софийският адвокатски съвет публикува позиция, в която защитава колегите си от Софийския апелативен съд, които освободиха предсрочно от затвора австралийския гражданин Джок Полфрийман, „както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси са абсолютно недопустими”.

Адвокатите подкрепят призива на 292-та съдии към гражданите да защитят принципите на правовата демократична държава, „които са погазени с безпрецедентната атака срещу съда”.

Според Софийския адвокатски съвет обществената критика към съдиите е преминала допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха.

В петък с позиция излезе и Съдийската колегия на ВСС, която ден по-рано отказа да защити колегите си от САС.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълния текст от становището на Софийския адвокатски съвет:

Разделението на властите е основен принцип на правовата държава. Без независим и безпристрастен съд не съществуват гаранции за личната ни свобода.

Критиката към съдебната власт и към постановени съдебни актове по обществено значими случаи е присъща на всяко демократично общество. Когато обществената критика, обаче, премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, когато конкретни съдии и съда като цяло са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система като цяло.

Не само адвокатурата, чиято конституционна роля е да подпомага гражданите и юридическите лица при защита на правата им, но цялата правна общност не може да бъде безучастна, когато е поставена под заплаха независимостта на съда и устоите на правовата държава.  Поради това Софийският адвокатски съвет счита, че обидите, обругаването и заплахите срещу личността на съдиите, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси, са абсолютно недопустими в една правова и демократична държава, каквато по Конституция е Република България, и не бива по никакъв начин да бъдат толерирани. Обществото може нормално да функционира единствено при еднакво прилагане на закона спрямо всички лица, уважение към съда и непогазване на неговата независимост, както и провеждане на широк обществен и професионален дебат, при наличие на проблеми от законодателно естество.

По тези причини Софийският адвокатски съвет изразява своята подкрепа към Обръщението от 26-ти септември 2019 г. на 292-ма български съдии и отправения от тях призив към всички граждани и институции у нас да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.

Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд!

Софийски адвокатски съвет

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук