Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев заяви, че членството на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО са важни за гарантирането на мира в Източна Европа.

„България винаги е подкрепяла европейското развитие на съседката ни. Но поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие”.

И добави:

„Необходими са незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българският национален интерес”, заяви президентът Радев.

Той добави, че на срещата са постигнали съгласие за такава национална позиция.

Радев отбеляза, че въпреки огромните усилия на България съвместната комисия по исторически въпроси не е постигнала особени резултати.

„Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС”, заяви още държавният глава.

Президентът добави, че трябва да има и ясни и открити условия, при неизпълнението на които да не се дава ход на следващите етапи на преговорния процес.

„Това трябва да бъде ясно при старта на преговорния процес за Северна Македония”, заяви той.

И добави:

„На днешната среща поставих на масата и въпроса за еърполисинг – имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, така че да поеме своята част от отговорността. За това нещо имаме и средства и възможности”, каза президентът.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!