Водещият британски туроператор Jet2holidays няма да прави чартъри от Великобритания до България по време на зимния сезоня. Това съобщава специализираният сатй TravelNews. Причината е в рестрикциите, които се налагат за пътуванията в чужбина във връзка с пандемията от COVID-19.

В момента Великобритания продължава да налага карантина при пристигане от България. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова наскоро поиска отпадането на ограниченията за пътуващите от България към Обединеното кралство при среща с Роб Диксън, посланик на Великобритания и Северна Ирландия. Jet2holidays доведе през миналия зимен сезон около 5000 британски туристи в Банско, Боровец и Пампорово.

През тази година няма да водим и руснаци в зимните курорти, тъй като Русия продължава да е затворена за пътувания, припомня изданието.  През миналия зимен сезон е довела около 1000 руски туристи.

Очакванията на туроператорите за летния сезон на 2021 г. ако няма рестрикциии и се облекчат пътуванията е да бъде възстановен пълният обем на туристите както през 2019 г. от Великобритания, Германия, Русия, Полша и др. страни.

Само Jet2holidays е довел у нас около 45 000 британци през лятото на 2019 г. в българските морски курорти по пакети и още около 20 000 по индивидуални програми с чартърите си.

На германския пазар отливът за България е около 70% за лято 2021 г. при туроператорите FTI и Vtours. През 2019 г. двете компании са довели над 55 000 германци на почивка у нас, а през 2020 г. – около 15 000.

На всички пазари догодина ще се работи със записвания в последния момент, т.нар. last minute.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!