Стефан Янев и Емил Ефтимов

Министърът на отбраната Стефан Янев откри годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която се провежда на 8 и 9 февруари. Темата на форума тази година е „Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона”.

Още тази година да бъдат проведени конкурси за всички незаети войнишки длъжности. Това се закани министърът на отбраната Стефан Янев. Той не каза колко точно хора ще бъдат назначени. Според последните данни обаче незаетите места в армията са около 5000. Привличането на нови хора ще стане и с вдигане на заплати и още по-големи социални придобивки за военните, разясни Янев.

Министърът възнамерява още тази година да задвижи проекта за купуване на нови бронирани машини за Сухопътните войски, който се провали заради прекалено високи цени на фирмите производители. България планираше да даде около 1 млрд. лв. за новите бойни машини, а офертите надхвърлиха лимита почти двойно.

Струпването на руски войски по границите на Украйна вече е заплаха за региона, стана ясно от изказването на Янев. Само преди месец министърът смяташе, че няма пряка заплаха от Русия и няма нужда от приемане на засилени контингенти от НАТО на наша територия. Москва получава стратегическо предимство, заяви днес Стефан Янев. Освен това той бил обезпокоен и от нарушаване на баланса на силите в Черно море.

По думите му днес регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война. “Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело решително и най-вече националноотговорно. За мен като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща моите решения е защита на националната сигурност и на българските национални интереси”, заяви Янев.

За участие в конференцията у нас пристига началникът на щаба на Съюзното командване на НАТО по операциите адмирал Йоахим Рюле.

„С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след разговори на друго ниво“, обясни Янев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук