На снимката: сваленият президент на Судан Омар ал-Башир

Преходният военен съвет на Судан обяви, че е постигнал споразумение с опозицията за преходният период в страната след военния преврат срещу президента Омар ал-Башир, съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на телевизионния канал Sky News Arabia. Според канала, страните са се разбрали по най-противоречивите въпроси.

Според друг канал Al-Hadath, от преходния военен съвет са съобщили, че страните ще обявят подробностите за окончателното споразумение в рамките на 24 часа. Предварителна информация, изнесена в медиите гласи, че ще бъде сформиран законодателен съвет от 300 души в който 67% ще бъдат представители на опозиционните сили.

По-рано беше съобщено, че опозиционното сдружение „Сили за свобода и промяна“ и управляващият преходен военен съвет на Судан са се договорили на среща в Хартум за структурата на властта в преходния период.

На 11 април в Судан се състоя военен преврат на фона на четиримесечни народни протести. Президентът Омар ал-Башир бе отстранен от власт и по-късно въдворен в затвора. Преходният военен съвет, сформиран от армията, пое контрола над управлението и обяви намерението си да прехвърли ръководството на страната в рамките на две години. Въпреки това народните протести не отшумяха. Протестиращите поискаха незабавното създаване на гражданско управление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!