Компанията „Майкрософт“ предупреди за бъг, който е „много вероятно“ да бъде използван от зловреден софтуер, съобщава „Уолстрийт Джърнал“. Става въпрос за компютърна грешка, по чието отстраняване в момента се работи, но която може да се използва от кибероръжие, подобно на вируса WannaCry, разпространил се по света преди две години.

„Майкрософт“ заяви, че досега няма данни някой да се е възползвал от дефекта, който засяга по-старите версии на неговата операционна система Windows, но смята, че е „много вероятно“ недостатъкът в системата да бъде използван от злонамерен софтуер, набрал популярност в публичното пространство.

„Това със сигурност трябва да се вземе насериозно“, каза Крис Коултър от отдела за сигурност на „БлекБери“.

Всеки „бъдещ зловреден софтуер, който използва тази уязвимост, може да се разпространи от един на друг компютър по подобен начин, както зловредният софтуер WannaCry се разпространи по целия свят“, заяви „Майкрософт“ в своя блог.

Този бъг засяга Windows 7 и Windows Server 2008, както и Windows 2003 и Windows XP – по-старите версии на Windows, при които „Майкрософт“ обикновено не отстранява вече дефекти. Но в знак на повишената опасност от бъга, „Майкрософт“ включи и XP и Windows 2003.

Потребителите на Windows 10 и Windows 8 не са засегнати от бъга, съобщават от „Майкрософт“.

Вирусът WannaCry се появи през 2017 г. и се разпространи бързо, като зарази повече от 200 000 системи в световен мащаб със софтуер, направил компютърните системи неизползваеми и изисквал дигитален откуп. Той засегна системите на Националната здравна служба на Англия, „Федех“ и „Нисан“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!