Медицински сестри от цялата страна се стекоха пред Министерския съвет, за да изразят за пореден път недоволството си от ниските възнаграждения, които получават, както и от несъвършенствата на системата на здравеопазването у нас. Те са подкрепени от акушери, лаборанти, физиотерапевти и други професионалисти по здравни грижи.

медицинските сестри

Под звуците на сирени те заявиха твърдо, че повече няма да мълчат и ще настояват за промяна на системата и достойно заплащане.

медицинските сестри

Под заплахата от масови протести в началото на април Министерският съвет отпусна 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Протестиращите обаче са категорични, че нито лев не е достигнал до тях, а проблемът е в неясния начин, по който се разпределят средствата.

„Разпределянето на средствата не знам по какъв начин се осъществява. Ние нямаме представа как се случват нещата. Как се разпределят тези средства? Къде точно отиват? Къде потъват? Нямаме никаква представа за това”, категорична бе Анелия Цанкова.

медицинските сестри

Затова медицинските специалисти отново настояват за вече познатите неща – еднакви стартови възнаграждения за всички медицински сестри, равни на две минимални работни заплати. Протестиращите настояват и за промяна в Закона за съсловната организация, промяна в начина на заплащане на полагания нощен труд, както и за самостоятелни сестрински практики и още:

„Недоволни сме от системата на здравеопазването преди всичко – от заплатите, от начина на организация в системата – за клиничните пътеки, за детското и майчиното здравеопазване преди всичко. Проблемите са безкрайно много”, каза Катя Маринова, която е специалист по медицински грижи от Ловеч.

медицинските сестри

Ако исканията на медицинските сестри не бъдат изпълнени, те се заканиха ще протестират докрай.

 „Вероятно ще продължим до победния край.”

медицинските сестри

В протеста в столицата участват медицински работници от Хасково, Сливен, Враца, Бургас, Търговище, Велико Търново, Пазарджик. При тях дойде и омбудсманът Мая Манолова, а според недоволните нейната институция е единствената, която е загрижена за работещите в здравеопазването у нас. Омбудсманът от своя страна отговори, че ще подкрепя исканията на протестиращите, докато те не бъдат изпълнени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!