Велизар Шаламанов
на снимката: Военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг военният експерт Велизар Шаламанов коментира продължаващите преговори за закупуването на изтребителите F-16 от страна на България и притесненията за това, че те са твърде скъпи.

Шаламанов коментира, че съюзниците ни от НАТО могат да помогнат при намаляването на разходите ни, когато едновременно ще трябва да поддържаме старите руски изтребители МиГ-29 и Су-25 и да плащаме F-16. По думите му това вече се практикува от Румъния.

„Когато говорим за цена, трябва да разглеждаме, както и Вие посочихте, пълната цена на промяната от МиГ-29 и Су-25 към F-16 и в периода, в който тази цена скача нагоре поради паралелното експлоатиране на различни платформи и когато се плаща цена за придобиване на нови, пък още трябва да се изплащат старите тогава може да се използва солидарността. По този начин част от тази цена може да бъде платена от съюзниците не в пари, а в участие във въздушно патрулиране, което ще спести разходите за поддържане на старата техника при нас и ние ще можем да я изведем по-бързо в процеса на навлизане на новата техника”, категоричен бе Шаламанов.

За страната ни е от ключово значение да придобие новите изтребители, както и нови бойни кораби и бронирани машини. Колкото повече се бави превъоръжаването, толкова по-скъпо става то, категоричен е експертът.

Цялото интервю с Велизар Шаламанов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук