F-16
На снимката: изтребител F-16

Въпреки коментарите от правителството, че се очаква до юли да се стигне до сделка за изтребителите F-16, министърът на отбраната даде да се разбере, че засега няма успех по може би най-важния параметър – договарянето на цената. Още не е съгласувана изгодна цена за самолетите, съобщи Красимир Каракачанов пред БНТ. Тази част от правителствената делегация отвъд океана, която имаше задача да очертае параметрите на бъдеща сделка, вече се е върнала. В САЩ са останали представители на ВВС на България.

Очакванията бяха, че сделка ще има до юли, въпреки че договарянето на някои от нейните параметри не изглеждаше лесно. За първи път обаче има индикация за съществени проблеми с преговорите, и то очевидно такива, че може да се стигне до отпадане на цялата сделка с „Локхийд Мартин“ и връщане на СААБ на масата за преговори.

„Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите. Част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни, затова преговорите продължават. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем „не“. Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни – Швеция или Италия“ – заяви Каракачанов.

Той не пожела да посочи за кой от компонентите на сделката има спорове и каква е сумата, която той определи като „неприемлива“. Министърът поясни, че цели да постигне „нормални цени, съпоставими с тези за други държави като Словакия, например“.

От СААБ не са обявили официално загуба на интерес към проекта, което също може да се тълкува като знак, че нещата около закупуване на нов изтребител F-16 още не са приключили въпреки оптимизмът, който наскоро покозаха в България представители на „Локхийд Мартин“ и демонстрациите на предимствата на техния самолет.

Цената изглежда остава основният проблем пред сделката и очевидно се допуска възможността тя да надхвърли предварително заложените 1,8 млрд. лева, още повече, че Народното събрание вече разреши тази граница да бъде прехвърлена. Трудностите пред договарянето на цената може да са индикатор за неприемливо високо надхвърляне на първоначалния праг, към който правителството декларира, че все пак ще се стреми да се придържа.

„Парламентът ни е гласувал определена рамка и ни е дал правото да се отклоним от нея, но в разумни граници, приемливи за бюджета“ – каза Каракачанов.

Отменено бе и изискването първите машини да бъдат доставено в срок от 2 години, който е почти неизпълним от американската компания, защото „на опашката“ за F-16 блок 70 преди България има и други чакащи държави.

Ако проблемите с договарянето не бъдат решени скоро, преговорите може да се проточат и след парламентарната ваканция. Навлизането им в новия парламентарен сезон крие и нови неизвестни пред проекта, особено ако резултатите от изборите разклатят съществено позициите на управляващите, които го приеха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук