На снимката: държавният секретар на САЩ Майк Помпео и министърът на ваншните работи на Русия Сергей Лавров

На пресконференцията след двустранната среща между руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Майк Помпео, руският дипломат заяви, че той и американският му колега са се съгласили с необходимостта от възобновяване на комуникационните канали между двете страни.

Руският външен министър заяви, че е имал „откровени и полезни“ дискусии с държавния секретар на САЩ по множество въпроси, включително Венецуела и Сирия.

„Обсъдихме детайлно ситуацията по отношение на двустранните отношения и обменихме мнения относно Венецуела, Сирия и състоянието на нещата по отношение на Съвместния цялостен план за действие за Иран“, заяви Лавров на пресконференцията.

Американският държавен секретар заяви, че САЩ не искат война с Иран, но обеща да продължи да оказва натиск върху Техеран.

„В основата си не виждаме война с Иран – каза Помпео – Ние се опитваме да направим всичко и искаме иранската администрация да престане да подкрепя „Хизбула“ и терористи по целия свят… Ние казахме, че ако американските интереси са в опасност, естествено, ще реагираме по съответния начин.“

Държавният секретар изрази надежда, че въпреки разногласията, САЩ и Русия могат да продължат диалога за Венецуела. Помпео заяви, че е призовал Русия да сложи край на подкрепата за венецуелския президент Николас Мадуро, но призивът му бил категорично отхвърлен от Москва.

„Време е Николас Мадуро да си отиде, той не е донесъл нищо друго освен нещастие на венецуелския народ и се надяваме, че руската подкрепа за Мадуро ще приключи – каза той на пресконференцията в Сочи – Ние не искаме нито една държава да се намесва в делата на Венецуела, искаме венецуелският народ да получи своята демокрация, да позволим на венецуелския народ сам да избере своя лидер – Мадуро или който и да е друг.“

Заплахите към президента на Венецуела Николас Мадуро от САЩ и опозиционния лидер Хуан Гуайдо нямат нищо общо с демокрацията, заяви руският външен министър.

„Демокрация не се налага със сила. Заплахите, адресирани до правителството на Мадуро, заплахите, които идват от устата и служителите на американската администрация, както и тези от Гуайдо за въоръжена намеса отвън – те нямат нищо общо с демокрацията“, каза Лавров на пресконференцията.

Помпео предупреди Русия да не се намесва в американските избори през следващата година и заяви, че Москва трябва да покаже, че намесата й е приключила. Ако Русия се намеси на изборите през 2020 г., „това ще постави отношенията ни в още по-лошо положение,“ каза Помпео.

От своя представителят на Руската федерация заяви, че заговорите с Тръмп са „абсолютна измислица“. След което съобщи, че е предал на Помпео неофициален меморандум с факти за намеса на САЩ във вътрешните дела на Русия.

Съединените щати все още не са готови да потвърдят споразумението между Москва и Вашингтон за ненамеса във взаимоотношенията между двете страни, заяви руският външен министър.

„Между другото, още веднъж дадохме за пример ситуацията през 1933 г., когато по инициатива на Съединените щати президентът (Франклин) Рузвелт и народният комисар за външните работи (Максим) Литвинов обмениха ноти, в които обещаха да не се намесват във вътрешните политически процеси на другите“, каза той.

Русия и Съединените щати ще работят за евентуално удължаване на Договора за разоръжаването, се каза още на пресконференцията. Вашингтон и Москва ще имат още възможности да обсъдят контрола върху въоръженията през следващите седмици, заяви Помпео.

„Действително имаме опасения, касаещи заявлението на Съединените щати за преоборудване на подводниците с ракети „Трайдънт“ и тежки бомбардировачи от ядрена към неядрена техника. Договорът предвижда конкретни процедури, които трябва да позволят на втората страна да се убеди, че преоборудването се извършва по такъв начин, че да е невъзможно връщането на ядрения потенциал на съответните ракети-носители и бомбардировачи“, каза Лавров.

Майк Помпео изрази надежда, че Русия ще поеме инициативата за преодоляване на безизходицата по разрешаване на ситуацията в Украйна.

„Ние също така обсъдихме ситуацията в Украйна. Както беше казано, не признаваме анексирането на Крим от Русия. Нашите санкции остават в действие. Искаме Русия да протегне ръка на новото украинско правителство, за да намери изход от ситуацията – каза Помпео – Ние също така призоваваме руското правителство да освободи представителите на екипажа (корабите на украинския флот), които бяха заловени в Керченския проток.“

Руският външен министър заяви, че Кремъл ще приветства официално искане на Вашингтон за среща между президентите на САЩ и Русия на срещата на високо равнище на Г-20 през юни.

„Ако такова предложение бъде представено официално, ние със сигурност ще реагираме положително на него,“ каза Лавров, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че очаква да се срещне с руския си колега Владимир Путин на срещата на върха в Осака.

Лавров изрази надежда, че посещението на Майк Помпео не само ще спомогне за подобряване на атмосферата на руско-американските отношения, но и ще даде възможност за напредък, „макар и с малки, но реални стъпки, за разрешаване на практическите на дневен ред, както и в двустранните отношения и регионалните и международните въпроси“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!