непушачите

Приемането на добавки с рибено масло под формата на омега-3 мастни киселини може да ви помогне да оставите цигарите.

Проучване на израелски учени, които давали омега-3 мастни киселини по време на експеримент с пушачи, показва, че пушачите, които са участвали в него, пушат 10% по-малко цигари, докато тези, които в този момента са се опитвали да спрат тютюнопушенето, са усетили по-малко желание за пушене.

След това учените сравнили действителния ефект на омега-3 с група, на която давали плацебо. При нея респондентите не намалили броя на консумираните цигари на ден.

Недостигът на омега-3 мастни киселини е често срещан при хроничните пушачи. Това води до увреждане на нервните клетки и връзката между нервите в делът на мозъка, отговорен за контролирането на желанията, което обяснява защо тези добавки могат да повлияят на нуждата от цигари.

Д-р Шарън Рабиновиц Шенкар от Университета в Хайфа казва, че резултатите от проучването показват, че омега-3 мастните киселини са добър съюзник при отказването от цигарите, тъй като, за разлика от много други лекарства, те не предизвикват странични ефекти.

Ето защо, за тези, които се опитват да спрат да пушат, се препоръчва да ядат храни, съдържащи тези киселини, като скумрия, сардини, сьомга, ядки, слънчоглед и зехтин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук