коронавирус, омикрон, ковид

Световната здравна организация (СЗО) се опасява, че повече от 100 държави няма да постигнат целта за ваксиниране на 70% от населението до юли 2022 г. Ръководителят на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус заяви това на брифинг днес.

При сегашния темп на ваксиниране 109 държави няма да постигнат тази цел“, каза той.

Според ръководителя на СЗО основният проблем в тази ситуация е несправедливото разпределение на ваксините.

„В ограничен брой страни хората получават бустерни ваксини, докато милиарди остават незащитени“, посочи той. „В някои страни хората вече се ваксинират за четвърти път, докато в други страни здравните работници все още не са ваксинирани. Трябва да разпределяме ваксините справедливо“, каза ръководителят на СЗО. „През 2021 г. това не се случваше, но се надяваме, че през 2022 г. ситуацията ще се промени“.

Световната здравна организация (СЗО) не смята, че Омикрон ще бъде последният вариант на коронавируса. Директорът на програмата за спешни случаи на СЗО Майкъл Райън заяви това на брифинг.

„Бих искал това да е последния вариант, но мисля, че в момента това е малко вероятно“, отбеляза той. „Наблюдаваме високи нива на инфекция и високи нива на предаване на Омикрон. Съществуват и големи проблеми с имунизацията – милиарди хора по света все още не са ваксинирани. Така че, за съжаление, все още има много възможности вирусът да се разпространява и да се появяват нови варианти“, заяви специалистът.

Според него в момента не се прави достатъчно, за да се предотврати появата на нов вариант.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук