коронавирус

Новият подвариант на „Омикрон“ – XBB.1, е засечен в България, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувани на сайта на центъра. В таблицата за резултатите от секвенирани проби за варианти на COVID-19 се вижда, че подвариантът XBB.1 е засечен в две от пробите, на пациенти от Пловдив и от София.

При всички проби е установен вариантът „Омикрон“.

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова потвърди, че се касае за новия подвариант на „Омикрон“, който се смята за по-заразен, предаде БТА.

Добави обаче, че няма място за притеснение и че няма данни този подвариант да води до по-тежко протичане на заболяването. Тя не очаква сериозно увеличаване на случаите на COVID-19 у нас.

„Виждаме от САЩ и от Великобритания, че този вариант бързо набира скорост, но при нас делът е минимален. Дотук минахме редица субварианти, които бяха натоварени с очаквания, че ще вземат връх, но те не се оправдаха“, добави проф. Христова.

Засега няма доказани нови варианти на COVID-19, предизвикващи по-тежко прекарване на заболяването, посочи вчера проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столичната община по здравни въпроси, който коментира разпространението на вируса в Китай, пише още БТА. Вариантът, който е в момента в Китай, е същият като варианта, циркулиращ в Европа и в Северна Америка, каза той.

„Вариантът се предполага, че по-лесно се предава от човек на човек, второ – има така нареченото имунно бягство, и трето – няма никакво доказателство, че причинява по-тежко заболяване от останалите варианти на „Омикрон“, отбеляза проф. Кантарджиев.

Преди ден от Министерството на здравеопазването информираха какви са препоръките на ЕК за пътуващите до или пристигащите от Китай във връзка с COVID-19, като отбелязват, че през последните седмици броят на случаите на заболяването се е увеличил значително.

Още новини от деня – четете тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук