Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар се срещна с американския си колега Патрик Шанахан във Вашингтон, за да обсъдят проблема със закупуването от страна на Турция на руските системи С-400 и регионалните събития, свързани със Сирия.

Според изявлението на турското министерство на отбраната, Акар и Шанахан са обсъдили ситуацията в Сирия, двустранните отношения, регионални въпроси на сигурността и сътрудничество в областта на отбранителната индустрия между двете държави.

Акар е препотвърдил позициите и очакванията на Турция по предложената „Зона за безопасност“ в Сирия, по сделката за С-400, Ф-35 и последните събития в Източното Средиземноморие.

В изявлението се казва още, че Акар е подчертал важността на сътрудничеството между Турция и САЩ на базата на стратегическо партньорство, което ще допринесе за стабилността и сигурността и на двете държави.

Съединените щати заплашиха да наложат санкции ако Турция все пак финализира сделката за С-400 с Русия.

Анкара няколко пъти заяви, че покупката вече е завършена и не трябва да й бъдат налагани санкции, защото не е противник на САЩ и изпълнява ангажиментите си като съюзник в НАТО.

„Ако се стигне до това, предложените санкции да бъдат наложени от Конгреса, ще очакваме президентът Тръмп да използва правомощията си за вето по темата“, заяви говорител на президента на Турция на брифинг пред репортери.

На въпрос дали Тръмп е дал сигнал, че може да наложи вето, той отговори, че не е.

„Не мога да кажа това. Това е послание, което искаме да предадем“.

Вашингтон нарече планираната покупка на руски ракетни системи С-400 от страна на Турция „дълбоко проблематична“ и подчерта, че тя ще компрометира сигурността на изтребителите Ф-35 на Локхийд Мартин.

Турция отказва да анулира покупката и обяви, че ще получи доставката на С-400 през юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!