Борисов, Каракачанов, Могерини
на снимката: премиерът Бойко Борисов, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Неформална среща на министрите на отбраната от Европейския съюз се провежда в София.

Във фокуса на дискусиите ще бъдат въпроси, свързани с развитието на инициативите по прилагането на приоритетите на Глобалната стратегия в областта на сигурността и отбраната, отношенията ЕС – НАТО, както и военни операции на ЕС.

В началото на форума върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира:

„Днес няма да вземаме решения, но ще обсъдим проектите по инициативата за европейското сътрудничество ПЕСКО. Ще подготвим и заседанието на Европейския съвет през юни, ще дискутираме със заместник генералните секретари на НАТО и ООН как можем да подобрим координацията по общите мироопазващи операции“.

на снимката: премиерът Бойко Борисов и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини

Домакинът на срещата – военният министър Красимир Каракачанов обясни темите, които ще бъдат обсъдени днес.

„Основно темите, които и в предишни сесии сме обсъждали в постоянната структура на сътрудничество. Вчера официално открихме срещата, колегите постигнаха всичко, очаквам днес, въпреки ранният час, да продължим с един конструктивен разговор по темите по начина, по който и досега сме ги коментирали в Брюксел”, каза Каракачанов.

По време на форума премиерът Бойко Борисов призова за нормализираме отношенията с Турция.

„Ако Турция е толкова неприемлива, тежка риторика се води между големите държави в  ЕС, винаги сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция, но в същото време това е най силната военна машина в южният фланг на НАТО – така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, защото иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни”, каза премиерът.

Той повдигна и темата за Западните Балкани.

„Благодарен съм на ЕС, на Доналд Туск, на Федерика Могерини и на всички колеги премиери, канцлери и президенти в ЕС, че сложихме темата на масата по време на председателството ни. Страницата за Балканите дори не е затворена”, допълни премиерът.

Борисов, Каракачанов
на снимката: премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов

По думите му предизвикателствата налагат истински „да се борим и да отчитаме колко и какви са рисковете, както и за колко кратко време могат да се развият на Балканите”.

„Искам да помоля за подкрепата ви, защото никой по-добре от вас не познава опасността от война на Балканите. Когато обсъждате темата с правителствата си ви моля да не я подценявате”, подчерта Борисов, обръщайки се към министрите на отбраната от ЕС.

Премиерът заяви, че общата европейска отбрана и фондовете, които са заделени са положителна стъпка напред, но далеч не са всичко, което може да бъде постигнато.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук