Военното министерство обявява поръчка за над 2 млн. лева за доставянето на два кораба със специализиран транспорт от Холандия. И двата плавателни съда не са в „оперативно състояние” от десет години. Министерството предвижда, единият от тях да бъде въведен в състояние за въоръжение, а другият да се ползва за резервни части.

Предвидени са и 3 млн. лева за преоборудване на друг вече негоден военен кораб в минен заградител.

Идеята на Военноморските сили е с тази техника да се справят до следващата година, когато Военното министерство се очаква да закупи два патрулни кораби на стойност около 1 милиард лева. Дори и с тази инвестиция, България продължава да е далеч от стандартите на партньорските държави. Военната плавателна техника на Републиката са съветски кораби, които не са в добро състояние и изискват непрекъсната поддръжка и осигуряване на резервни части. Разполагаме и с три фрегати, които също са на повече от десет години.

Военноморските сили настояват за закупуване на подводница, като според тях, по този начин ще се улесни провеждането на учения за подготовка на моряците. По думите им, с подобна техника ще имат и специфични методи за разузнаване, каквито може да се извършват единствено с подводен флот. До този момент няма одобрение от страна ма Военното министерство за заделяне на средства за попълване на морското въоръжение с подводница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!