Николай Щерев
Николай Щерев

Борецът Николай Щерев, който е син на известния български треньор Симеон Щерев, е дал положителна допинг проба за забранения препарат кардарин и е получил 4-годишно наказание, което на практика слага край на състезателната му кариера. Новината разкриха от Българската федерация по борба.

Щерев е уловен със забранения стимулант при внезапна проверка на Антидопинговия център, след което е изключен от националния отбор и клубния си тим Левски. От Федерацията уточняват, че препаратът кардарин повишава издръжливостта и подпомага горенето на мазнини.

„Последното състезание на Щерев, който се бореше в категория до 97 килограма на свободния стил, бе Европейското първенство в Букурещ през април, на което отпадна още на старта. Той е носител на златния пояс „Дан Колов“ от 2011 г. Върна се на тепиха в началото на миналия сезон след 3-годишна пауза“, се казва в официалното съобщение на БФБ.

„В момента той не се подготвя с националния отбор по свободна борба на Белмекен, както бе тиражирано. Ако е на високопланинската база, то присъствието му там е в качеството на частно посещение. Неговият баща Симеон Щерев, е част от треньорския щаб на женския национален отбор на Русия, който сега е на лагер на Белмекен“, допълват от Федерацията.

„Българската федерация по борба изразява своята категоричност в борбата с допинга и нетърпимост към използването на забранени стимуланти“, завършва съобщението на официалния сайт на БФБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!