Военното крило на „Хизбула” да бъде ответник по делото за атентата на летище Сарафово, поискаха пострадалите от нападението.

Председателя на Специализирания наказателен съд Георги Ушев каза, че се прави всичко възможно, за да спазят процесуалните изисквания – всеки един от наследниците на загиналите еврейски граждани да бъде конституиран като граждански ищец и да бъдат разяснени правата му. Вече оставали само двама.

Атентатът беше насочен срещу автобус с туристи от Израел и именно техни близки са поискали ливанската организация да бъде подсъдима, а не само двете физически лица – Хасан ел Хажд Хасан и Мелиад Фара. Те са обявени за издирване, но прокурорите потвърждават системно, че от тях няма и следа.

Преди няколко години, тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че има данни, че атентатът е финансиран от „Хизбула“.

Засега няма произнасяне на съдебния състав по искането.

Точно 5 години след най-тежкия атентат в България, делото продължава да „буксува” заради нередовно призовани свидетели. Затова имало вариант съдебен състав от България да бъде изпратен в посолството ни в Израел, за бъдат събрани на едно място над 40-имата израелски граждани – наследници на 5-имата загинали.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!