Няма нищо нередно и смущаващо в срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Това установи Инспектората към Висшия съдебен съвет, който прекрати проверката около скандала.

Разследването трябваше да устонови дали с поведението си Цацаров е накърнил престижа на съдебната власт или е нарушил норми от Кодекса за етичното поведение на магистратите.

Инспекторатът прекратява проверката с мотива, че е установен фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора, по простата причина, че освен тримата, не е имало друг свидетел.

ВСС твърди, че срещата, сама по себе си, не нарушава никакви норми и правила.

Така разследването около „ЦУМ-гейт” окончателно е прекратено.

Други проверки на скандала няма – мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да се занимава със случая въпреки активното настояване на Лозан Панов и още няколко кадровици.

Още в началото на май Инспекторатът обяви, че извършва проверка на случая по постъпил сигнал. Малко по-късно стана ясно, че подателят е гражданското сдружение „Борец“, регистрирано във Видин, активен участник в шествията за европейско правосъдие и съдебна реформа у нас.

Вчера от „Де факто” са попитали Инспектората докъде е стигнала проверката.

Отговорът:

„Извършена е проверка по случая „ЦУМ-гейт“. В хода на същата публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала.

Установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. Фактът на срещата сам по себе си не нарушава изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по смисъла на чл. 175к, ал. 4 от Закона за съдебната власт проверката е прекратена с решение на Инспектората към ВСС, прието на 10 юли 2017 г.“

Скандалът „ЦУМ-гейт” избухна в края на април заради признанията на бизнесмена и издател на вестник „Сега“ Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ.

Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск чрез сплашване заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки.

 Цацаров отрича това и казва, че Сашо Дончев се е опитал да окаже натиск върху течаща проверка в енергийния регулатор (КЕВР).

Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров и отрече твърденията на Сашо Дончев.

 На 27 април мнозинството на Цацаров във Висшият съдебен съвет очаквано отказа да извърши проверка на скандала. Главният прокурор каза във ВСС, че не желае да разкрива подробности около случая и мнозинството от кадровиците приеха волята му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!