Работодателска организация е поискала от главния прокурор Сотир Цацаров да „упражни влияние“ върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка на независим регулатор за доставката и продажбата на природен газ. Това пише в позиция на главния прокурор, публикувана на сайта на прокуратурата.

Коментарът е във връзка с обвинения за натиск, отправени от бизнесмена Сашо Дончев. В разпространен в Youtube запис той разказва за среща с Цацаров, по време на която му е казано, че поведението му е „неприемливо и нетърпимо“.

В своята позиция Цацаров обаче посочва, че се е срещал със Сашо Дончев по негово настояване и в качеството му на представител на работодателска организация. По време на разговорът бизнесменът е поискал да бъде оказан натиск върху регулатора за цената на газа. Това е било „категорично отказано“, допълва още главният прокурор.

Цацаров пише, че няма да толерира никой политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. Това звучи обнадеждаващо, макар че в конкретния случай – не е ясно защо, плащането на скъпа газ на руския доставчик „Газпром“ е в интерес на обществото.

Припомняме, че цената на доставяния от Русия природен газ у нас е по-висока, отколкото в страните от ЕС, които също пллзват руска газ, защото у нас цената й се изчислява според нефрения индекс, а в ЕС – според търговията на световните борси.

Главният прокурор е категоричен, че обвиненията на Сашо Дончев не съответстват на действителността и е опит за „разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор“.

Сашо Дончев е председател а Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) и изпълнителен директор и зам.-председател на Съвета на директорите на „Овергаз Инк.“

По време на обсъждането на новата цена на природния газ в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) всички работодателски организации възразиха срещу поскъпването с мотива, че така ще бъде загубена конкурентоспособността на икономиката. Срещу поскъпването на природния газ от 1 април се обявиха и граждански организации. Те внесоха жалба в съда срещу решението на енергийния регулатор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!