Andon-Donchev
Депутатът от "Воля" Андон Дончев

Фактът, че нито един референдум не е бил зачетен и не е бил задължителен, въпреки сериозната подкрепа на народа, говори, че Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, по-известен като „закон за референдумите“, в актуалния му вид не работи. Това е мнението на народния представител от ПГ на „Воля“ Андон Дончев, предаде БГНЕС.

От партията обявиха, че внасят предложения за промени в този закон в няколко насоки, сред които е и изискването за минимална избирателна активност.

„Там е допусната чисто аритметическа грешка, което нарушава логиката и на практика прави текущия законопроект недемократичен. При 2 млн. гласоподаватели на последните парламентарни избори, ако в момента имаме 1 999 999 души, взели участие в референдум и дали отговор в подкрепа на въпроса, не е задължително приемането на резултатите като задължителни“, аргументира се Дончев.

От партията излязоха и с поредна критика към министъра на отбраната Красимир Каракачанов, този път заради изказването му за евентуалното снижаване на прага за преодоляване на психотестовете за прием в армията, през които преминават всички желаещи да станат професионални войници. Причина за изказването на военни министър е фактът, че кандидатите са по-малко от обявените свободни места в армията, а тя се нуждае от преодоляване на проблема с недокомплекта.

„Това показва от негова страна доста неадекватно решение на проблема. Реално то не се и явява решение никакво решение, защото за три места се явява по един кандидат. Не считаме, че снижаване на критериите за психотестовете ще попълни този недокомплект“, смята Андон Дончев.

Депутатът допълни, че според него това може да стане единствено с повишаване на имиджа и престижа на военната служба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук