Когато 23-годишният Джон Макей спасява 20-годишната Едит Щайнер от лагера „Аушвиц“ през 1944 г. никой не е знаел, че те ще прекарат остатъка от живота си заедно.

Тогава войникът, който бил пленен от италианците и пратен в Либия, успял да избяга. Впоследствие бил част от шотландско командно звено, което освобождава Едит и много други евреи от ежедневните ужаси на концентрационния лагер. Точно по това време в лагера садистичните си експерименти с хора е правил SS офицерът и лекар Йозеф Менгеле, познат с прозвището „Ангела на смъртта“.

Едит, която е родена в Унгария, губи 39 члена на голямото си семейство по време на Холокоста, като заедно с майка й са единствените оцелели.

На забава, с която отпразнуват освобождението им, Джон моли свой колега да попита Един дали иска да танцува с него. Тя върнала съобщение по „вестоносеца“, че ще се съгласи само ако Макей лично дойде да я покани. Този танц е и началото на една много красива любовна история, която продължалва вече 73 години.

Двамата се омъжили на 17 юли 1946 г. Заживяли в шотландския град Дънди, където държали семеен хотел. Плод на тяхната любов са двете им деца – Шарън и Питър.

Тази година те отпразнуваха своя 71-ви Св. Валентин, но три седмици преди годишнината от сватбата им Едит почина, като беше на 92 години. Въпреки че нея вече я няма, историята ѝ с Джон ни напомня, че истинската любов съществува и наистина може да трае цял живот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук