Половината от всички биологични видове на Земята може да изчезнат до края на 2100 г. За това алармираха водещи световни биолози, еколози и икономисти, които ще се съберат в понеделник на среща във Ватикана, на която трябва да определят необходимите социални и икономически промени, за да спасят биосферата на планетата.

Според изследването, застрашени са 3/4 от животинските видове, населяващи планетата. Учените Жерардо Себайос от Автономния национален университет на Мексико, и съавторът на изследването Пол Ерлих от университета в Страдфорд цитират нови доказателства, че животински видове, които според хората са често срещани, страдат по невидим начин.

Тяхното изследване установило, че близо 1/3 от изследваните 27 600 животински вида – бозайници, птици, земноводни и влечуги, се свиват по брой и териториален обхват. Според учените това представлява „изключително висока степен на изчезване на популацията“.

Те са проучили подробно група от 177 вида бозайници и са стигнали до извода, че всички те между 1900 и 2015 г. са загубили най-малко 30% от територията, която обитават. Повече от 40% от тези видове „са преживели огромен спад в популацията“ и са загубили поне 80% от географската си област на разпространение.

Те твърдят още, че в момента един на пет биологични вида на Земята е изправен пред изчезване, като тази тенденция ще нарасне до 50% до края на столетието, ако не бъдат предприети незабавни действия.

Предстоящата среща във Ватикана е една от няколкото организирани по екологични въпроси, разглеждани от папа Франциск като спешен проблем за Католическата църква.

„Живата тъкан на света се изплъзва между пръстите ни без да покажем признак, че ни е грижа“, обявиха организаторите на конференцията.

Учените отбелязват, че по медиите се алармира, че тигрите и носорозите са заплашени да изчезнат, но малко внимание се отделя на много други застрашени биологични видове.

Растенията прочистват водата и въздуха, докато абсорбират въглеродните емисии от автомобилите и фабриките, а също така възстановяват почвата и носят на хората естетично вдъхновение.

„Богатите западни държави източват ресурсите на планетата и унищожават екосистемите с безпрецедентна скорост“, предупреди биологът Пол Ехрлих от Станфордския университет в Калифорния.

Според изготвен доклад, в момента познатите на човека флорални видове са около 390 000. От тях използваеми са над 30 000.

„Растенията са от изключителна важност за човечеството. Те ни осигуряват всичко – храна, горива, лекарства, дървесина и са фундаментални за световния климат. Без растенията няма да бъдем тук. Изправени сме пред „унищожителна“ реалност, ако не преорганизираме приоритетите и усилията си“, категоричен бе професор Кати Уилис, директор на науката в Кралските ботанически градини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук