Лауреатите на Нобеловата награда за мир с крал Харалд
Лауреатите на Нобеловата награда за мир с крал Харалд

Нобеловата награда за мир за 2022 г. бе връчена в Осло на церемония, на която присъстваха норвежкото кралско семейство и членове на норвежкото правителство, съобщи БНТ.

Председателката на Нобеловия комитет Берит Райс-Андерсен връчи златен медал с портрет на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел и диплома на беларуския адвокат и активист Алес Бяляцки, който беше представляван от съпругата си Наталия Пинчук, както и на представителя на руския център „Мемориал“ Ян Рачински, който е закрит в Русия със съдебно решение, и на ръководителката на украинския Център за граждански свободи Александра Матвийчук. Лауреатите бяха наградени за „представяне на гражданското общество в своите страни“.

Берит Райс-Андерсен смята, че с присъждането на наградата комисията е признала техния принос към каузата за поддържане на мира.

„Норвежкият Нобелов комитет е твърдо убеден, че тазгодишните трима лауреати на наградата за мир представляват жизненоважната роля на гражданското общество за постигането и поддържането на мира“, каза тя. „Днес се срещаме в Осло и Стокхолм, за да отпразнуваме всички Нобелови награди.“

„Норвежкият Нобелов комитет с гордост почита Алес Бяляцки, Мемориал и Центъра за граждански свободи за техния принос към мира и човешкото достойнство в тези много смутни времена“, добави Райс-Андерсен.

На отделна церемония в Стокхолм ще бъдат връчени и Нобеловите награди за медицина, физика, химия, литература и икономика.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук