Европа е бъдещето, но ми се иска със сигурност дебатът да бъде доста по-конкретен по отношение на начините как това да бъде постигнато.

Това посочи икономическият анализатор Кузман Илиев в четвъртата част на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, , в който основна тема е съобщението на Европейската комисия за 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”. В четвъртата от 12-те части, която е под наслов „Време за ефикасност“, политологът Антоний Гълъбов подпомага разговора между икономическите анализатори Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

„Въпросът е „Как, каква Европа?”. Дали Европа днес върви към по-добро? Поглеждайки изборите във Франция днес например, виждаме тенденциите за доста силно олевяване. Във една Германия социалдемократите, съгласявайки се с този пакет от 750 милиарда допълнително и много повече грантове, тоест много повече липса на отговорност, много повече държавна намеса, показват едно изключително олевяване на Европа. По този начин ще бъде ли тя силна икономически, ще има ли тя силна идентичност, ще може ли да оцелява между САЩ, Китай и Русия със собствена, визия, собствено лице, собствен суверенитет”, посочва Кузман Илиев.

Той казва обаче, че е леко скептичен това да бъде така, ако този дебат не доведе до решение на проблемите.

Коментирайки икономическата тежест на Европа в световен план, Владимир Сиркаров подкрепи тезата на Кузман Илиев за това, че конкурентоспособността на Европа трябва да бъде подобрена, добавяйки и че политическата тежест идва от икономическата такава:

„Тоест без икономически потенциал ти много трудно можеш да имаш и политическа тежест в глобалните казуси.

В исторически план, ако разгледаме финансовата история, виждаме, че по-сериозните намеси от страна на държавата водят до по-малко ефективност, тоест трябва да се борим за повече икономическа свобода, за повече бизнес, за повече конкурентоспособност.”

Целия разговор гледайте във видео материала!

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук