Общата енергийна политика на Европейския съюз не само е възможна, тя вече е заложена в някои от определящите документи. И общата енергийна политика – това, което е отговорност на ЕК, но и на всички страни членки е именно свързаността на Европа.

Това посочи енергийният експерт Иван Н. Иванов в осмата част на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет,  в който основна тема е съобщението на Европейската комисия за 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”. В осмата от 12-те части, която е под наслов „Време за енергийна свързаност“, политологът Антоний Гълъбов подпомага диалога между Борис Станимиров, Външнополитически експерт,  и Иван Н. Иванов, Енергиен експерт.

„Свързаността на Европа за момента се развива благоприятно за България, защото ние по отношение на електроенергетиката имаме необходимата свързаност със съседните страни. Това ще ни позволи да участваме на обединения европейски пазар на електроенергия в рамките на пазара„Ден напред“ и „В рамките на деня“, защото това са двата сегмента, които са определящи. Когато тази свързаност се постигне, като очакваме това да стане до края на тази година ще се преустанови това голямо колебание с големи амплитуди в цената на електроенергията на българската енергийна борса, защото ще има свързаност и по принципа на търсенето и предлагането ЕК заявява, че най-голямата разлика в цените на 2 съседни борси трябва да бъде не повече от 2 евро на mWh, което е изключително важно. България има изискуемите 15% изходен капацитет на електроенергийната система, но за  България от геополитически аспект е особено важна свързаността на газопреносните мрежи. Най-важният проект за България това е безспорно интерконекторът с Гърция Комотини-Стара Загора.”

Всъщност общата енергийна политика вече е заложена като документ и като нагласа, но все още среща пречката на егоизма на отделните държави, добави Борис Станимиров.

„Парадоксално е, че става въпрос  най-вече на големите западни държави. Всъщност „Северен поток” е пример за един такъв егоизъм, когато една мощна Германия избира, че за нея е по-изгодно да преговаря с Русия от позицията на Германия вместо от позицията на ЕС, а за нас, най-силно енергийно зависимите държави е от ключово значение да има обща енергийна политика и всъщност ЕС в своята цялост да преговаря с външните доставчици. Затова общата енергийна политика е много важна част от стратегическия интерес на България. И от тази гледна точка тази отново интеграционна посока, която този документ задава, е в наш пряк национален интерес.”

Иван Н. Иванов допълни, че при воденето на преговорите на България  с ГазПром до окончателната цена се е стигнало едва при намесата на ЕК в преговорния процес.

Разговора гледайте във видео материала!

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук