Увеличават се случаите на коронавирус у нас, за които има съмнение, че са носители на британски щам на Covid-19. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Липсата на S антиген води до подозрения за наличие на новия вариант на вируса от Великобритания. Всички проби се изпращат за повторно изследване, каза Костадин Ангелов.

„От изследваните в Националния център по заразни и паразитни болести в момента са доказани само 33 такива случая от изследваните 48 проби“, посочи министърът.

Ангелов потвърди, че в столицата се наблюдава ръст на общата заболеваемост от коронавирус и беше категоричен, че ако се наложи ще въведе нови ограничения. В момента София  е в червената зона по заболеваемост от коронавирус със 120 на 100 хиляди души население.

„Наблюдаваме го от една седмица. За целта два пъти в денонощието ми се докладват от директорите на лечебните заведения, директора на РЗИ, директора на ЦСМП – София за състоянието на свободните легла, адресите, повикванията и броя на случаите на територията на столицата. Включително поддържаме денонощна връзка с госпожа Фандъкова“, заяви Ангелов.

Ангелов призна, че вече е доста трудно да се убеждават хората в наложителността на мерките.

„От друга гледна точка каквито и аргументи вече да даваме на обществото, хората не са затворници, психиката е нещо, което много лесно се уврежда и много трудно се поправя. Нашата цел е да запазим хората здрави. Но здравето има две характеристики – психическо здраве и физическо здраве“, коментира още здравният министър и добави, че са се опитали да приоритизират важните неща като образованието, здравеопазването, културата и спорта.

 

От началото на февруари у нас се започна с разхлабване на мерките като се разрешиха заниманията в танцовите школи, отвориха молове, кина и фитнеси.  Утре се очаква да започне и връщане в клас на по-големите ученици по определен график.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!