ВСС, заседание
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВКС Лозан Панов, министърът на правосъдието Данаил Кирилов

„За” продължаване на настоящата процедура за избор на нов главен прокурор гласуваха 20 магистрати от ВСС, против бяха четирима (председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова), един – отсъства.

Това означава, че Висшият съдебен съвет ще премине към втора точка от дневния си ред, а именно прегласуване на кандидатурата на единствения кандидат Иван Гешев.

Като точка първа в дневния ред бе записано обсъждането на отказа на президента да подпише указа за назначаване на Гешев. Магистратите почти се скараха по време на дебатите, цитираха се множество конституционни решения, законът за съдебната власт и мотивите на президента.

Иван Гешев дойде в сградата на ВСС при засилена охрана – автомобилът му беше ескортиран от четирима полицаи на мотори. Кандидатът за нов главен прокурор влезе през страничния вход на сградата. Той обаче не присъства на заседанието.

Иван Гешев
на снимката: Иван Гешев

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров от своя страна влезе през централния вход на ВСС, без сериозна охрана.

Сотир Цацаров
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

В началото на заседанието, правосъдния министър Данаил Кирилов, който е председател на заседанието, законът не ги задължава да се съобразяват с мотивите или да коментират указа на президента.

Той съобщи, че са получени два сигнала за бомбена заплаха, но въпреки това заседанието продължи.

Според председателя на ВКС Лозан Панов, комисията трябва да се съобрази с мотивите в указа на президента.

Президентът изложи мотиви и съображения по един ясен и недвусмислен начин. Той заяви, че е очаквал състезание между кандидати, а не формална процедура. Напълно споделям критиките. Трябва да стартираме нова процедура за изборна главен прокурор. Президентската институция, чрез неглижирането й, може да се превърне в нотариат. Това обезсмисля действията на президента на Републиката. Така се влияе лошо върху авторитета на институцията. Никой освен него, не се ползва с такава обществена подкрепа. За това предлагам нова процедура за избор на главен прокурор. Няма пречка Иван Гешев да участва в едно истинско състезание.

Той предложи да се започне нова процедура по избор на нов главен прокурор.

Членът на ВСС Атанаска Дишева, която не подкрепи кандидатурата на Гешев при първото гласуване, смята, че така заложената точка втора не е правилна.

Тя обяви, че не е съгласна, че не трябва да обсъждат мотивите на президента и настоява да бъде взето предвид становището на Радев.

Днес трябва да решим как следва да процедираме. Конституцията не казва как да процедира ВСС. Факт е, че два органа имат правомощия за назначаване на главен прокурор-ВСС и президента. Тези два органа имат поделена компетентност. Конституцията не е регламентирала кой от двата органа има по-голяма тежест в тази процедура. Прегласуването лишава президента от власт, каквато му е предоставено по Конституция. Президентът олицетворява единствено на нацията и олицетворява народа, избран с много повече гласове от управляващата партия. За да има смисъл ветото на президента, трябва да се зачете неговата власт. За да се осигури действителността на тази власт, единственият начин е да се прекрати започнатата процедура за главен прокурор и да се открие нова процедура.

Според настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, указът на президента не съдържа никакви мотиви в юридическия смисъл на думата. Според него това все пак не омаловажава думите на държания глава.

„Никой не омаловажава, никой не неглижира фигурата на президента и казаното от Радев”, каза Цацаров.

След спор между министъра на правосъдието Данаил Кирилов и Атанаска Дишев от съдийската колегия на ВСС, се наложи почти всички магистрати да обясняват дали някой им е въздействал при взимането на решението да подкрепят или не единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук