Иван Гешев, Лозан Панов
на снимката: Иван Гешев, Лозан Панов

ВСС днес пренебрегна писмото на Съюза на съдиите в България /ССБ/, в което се призовава за вкарване в дневния ред на заседанието на съвета на точка за обсъждане на начало на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от длъжност. С 14 срещу 4 гласа пленумът отхвърли инициативата. Предложението за обсъждане на декларацията, в която съдиите критикуват действията на главния прокурор, бе направено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Пленумът обаче прие да разгледа декларацията на ССБ на следващото си редовно заседание.

В началото на обсъждането на въпроса дали изобщо да се дискутира писмото на Съюза на съдиите, главният прокурор Иван Гешев напусна заседанието, като заяви, че въпросът се отнася формално до него. Лoзaн Πaнoв обаче бе категоричен, че държи Гешев да участва в дискусията и че присъствието му е негово задължение.

По думите на Панов институциите, сред които и прокуратурата, постепенно стават властови центрове. Той възрази на твърденията на Гешев, че критиките срещу работата на прокуратурата всъщност са нападки от страна на подсъдими олигарси.

Панов сравни действията на Гешев с такива на „евтин популист“ и  заяви, че е очаквал главният прокурор да обясни пред пленума от какво са продиктувани те. Председателят на ВКС изрази иронично надежда, че Бюрото за защита на свидетели няма да посети Върховния касационен съд или дома му, като поясни, че това е практика, която Гешев прилага към своите критици.

Предложението за вкарване на писмото на ССБ в дневния ред получи подкрепа само още от съдиите Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. Съдия Керелска подчерта, че дори смята за обидно, че някой друг трябва да подтиква съвета да се занимае с такива теми.

Прокурорът Георги Кузманов опонира, че обсъждането на декларации на всякакви неправителствени организации не почива на никаква законова процедура. Според него така се създавало  „изкуствено противопоставяне между съдиите и прокурорите“.

На 30.09, в писмо до всеки един от членовете на Висшият съдебен съвет, Съюзът на съдиите в България ги призова да обсъдят и да преценят дали да не започне процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от длъжност. В изложението са изброени и аргументите за тази позиция. Пълният му текст може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук