Иван Гешев

Пленумът на ВСС ще се произнесе днес по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Надежда Йорданова обясни, че очаква Пленумът да каже дали продължава да гледа поставените от нея обстоятелства по същество.

Според нея на заседанието на кадровиците в съдебната власт в четвъртък е станало ясно, че Пленумът на ВСС ще направи всичко възможно да си намери оправдание да не гледа част от основните обстоятелства, посочени в предложението за освобождаване на Гешев, с претекст, че става въпрос за действия и бездействия, които са извършени или неизвършени преди началото на мандата на главния прокурор.

„Това за мен е неприемливо от правна страната и в министерството обсъждаме с какви правни средства да реагираме“, заяви Йорданова.

Искането на министър Йорданова за отстраняване на главния прокурор беше внесено в началото на март, като в него бяха посочени девет основания.

ВСС отложи обсъждането, за да разработи и приеме правила, по които да разгледа искането. В тях беше записано, че ще бъдат обсъждани основания за отстраняване, които включват нарушения само за периода на мандата на главния прокурор, а не преди това. Така на практика съдебният съвет спаси Гешев от пълна проверка, защото четири от основанията на министъра на правосъдието включваха данни и от времето, когато Гешев е бил редови прокурор.

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук