Александър Вучич обяви победата си още на първи тур на президентските избори в страната, както и победата на своята Сръбска прогресивна партия (СПП) на парламентарните  избори.

На пресконференция в централата на СПП Вучич представи данните на партията си за предварителните резултати, според които той печели 59,9 до 60,1 процента от гласовете в надпреварата за държавен глава.

По данни на СПП след него се нареждат кандидатът на опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ Здравко Понош със 17,7 на сто, а на трето място е кандидатът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, който печели 5,9 на сто от гласовете.

Сърбите избираха вчера измежду 8 кандидати за президент и 19 листи за парламент.

Вучич подчерта, че е първият в сръбската история, който печели президентски избори за втори път на първи тур, при това с голяма преднина.

По думите му данните на СПП за изборните резултати са малко по-различни от обявените от Ипсос и ЦеСид по-рано, тъй като партията му има по-пълни данни за избирателите от Косово и гласувалите в чужбина.

Според тези данни СПП печели 44 процента от гласовете в парламентарните избори, „Обединена Сърбия“ – 13,6 на сто, Социалистическата партия на Сърбия – 11,4 на сто.

По думите на Вучич партията му печели около 124-125 места в 250-членната Скупщина. Това означава, че мнозинството за съставяне на правителство е на ръба и като евентуален партньор за сформиране на стабилен кабинет той спомена Съюза на унгарците от Войводина.

Настоящият президент на Сърбия благодари на семейството си, на партията си, както и на сръбските граждани за постигнатите резултати.

В отговор на журналистически въпрос Вучич каза, че Сърбия ще продължи политиката  си на военна неутралност и няма да влиза в нито един военен съюз.

Той отбеляза, че Сърбия се стреми да запази не само коректните и партньорски отношения с Русия, а и приятелските.

Избирателната комисия ще публикува официалните резултати в понеделник вечерта. Но вече изглежда ясно, че сърбите са избрали „мира и стабилността“, които Вучич обеща, че той и неговата партия ще им гарантират.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук