Дистанционното заседание на пленума на ВСС /телевизионен кадър/

Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати договора с фирмата, поддържаща случайното разпределение на делата в съдебната система. Решението бе взето след проведено онлайн гласуване, след дълги дебати на съдебните кадровици, част от които бяха проведени в закрито заседание.

Съдебните кадровици решиха още да се пpeĸpaти дoгoвopa cъc „Smart systems“ зa oбcлyжвaнeтo нa cиcтeмaтa. Освен това е взето решение да се проведе oбщеcтвeнa пopъчĸa зa oтcтpaнявaнe нa ĸoнcтaтиpaни yязвимocти и пoддpъжĸa нa cиcтeмaтa, докато не бъде въведена единната информационна система. Началникът на отдeл „Инфopмaциoннo oбcлyжвaнe“ нa BCC трябва дa ocъщecтви вepифиĸaция нa IP-aдpecитe в cиcтeмaтa зa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa.

„Става въпрос за 23 уязвимости, от които 11 са с висок риск, 2 със среден и 9 с нисък. Одиторите са категорични, че е имало опит за външно проникване в системата през 2016 година, който обаче не е успешен“, обясни на брифинг след заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

номинира
На снимката: Съдия Боян Магдалинчев, зам.-председател на Върховния администсративен съд

Основните спорове са разгоряха по въпроса дали да бъде побликуван докладът, резюме от него или нищо.

„Нямам нищо против цялостно да бъде публикуван, или пък в резюме. Днес ВСС трябва да прецени към кой момент това няма да причини проблеми при публикуването му. Докладът трябва да бъде публикуван изцяло, защото това е в интерес на българските граждани“, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев
на снимката: главният прокурор Иван Гешев

Сутринта обаче той поставяше условие, че това трябва да стане след отстраняване на уязвимостите на системата.

Съдия Атанаска Дишева предложи да се публикуват само някои страници, които няма да улеснят потенциални хакери. Тя поддържа позицията, че ако ще се публикува нещо, това трябва да става бързо, а не след месеци.

Атанаска Дишева
на снимката: членът на ВСС Атанаска Дишева

Последвалият спор на тема колко дълго ще продължи изготвянето на резюме премина през конфронтация между Иван Гешев и председателя на ВКС Лозан Панов. Главният прокурор провокира опонента си, че ако е търсел истината, е щял да поиска одит през последните 5 години.

„Задължението за изготвяне на такава система е на ВСС. Ние във ВКС я прилагаме такава каквато е. Всякакви други внушения са неоснователни. Главният прокурор Сотир Цацаров защо не е поискал одит“, контрира Лозан Панов.

Лозан Панов
на снимката: Лозан Панов

Той обаче бе упрекнат и от председателстващият ВСС Боян Магдалинчев, че дори не е подел инициатива за това.

В крайна сметка, след като над 4 часа пленумът заседава  и изслуша двама служители на фирмата, изготвила одитния доклада – Любомир Тулев и Борис Гончаров – се реши с 20 гласа „за“ и 2 против да се изиска от фирмата резюме от доклад за сигурността на системата за случайно разпределение на делата. То няма да съдържа чувствителни данни и ще бъде публикувано. Първият от разпитаните експерти е бивш служител на отдел „Киберпрестъпления“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, а вторият е главен стратег по киберсигурност във фирмата „Amatas“ ЕАД.

Пленумът прие и предложението на главния прокурор Иван Гешев за „замразяване“ на заплатите на магистратите, служителите и членовете на кадровия орган. Така трудовите им възнаграждения няма да бъдат актуализирани до края на годината, заради кризата с разпространението на коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук