Русия, бедни
Бедните в Русия са 20 милиона /borgenproject.org/

За повечето руски семейства разходите са сравними с доходите им, но всяко пето семейство систематично харчи повече, отколкото печели, доказват резултатите от проучване на „Хоум кредит банк“, публикувано от ТАСС.

„В повече от половината от случаите (55,2%) анкетираните отбелязват, че техните доходи приблизително съответстват на разходите. 21,6% от анкетираните заявяват систематично превишаване на разходите над доходите, а при 23,2% от анкетираните доходите на семействата надхвърлят разходите“, се отбелязва в проучването.

В същото време руските семейства, за да попълнят бюджета, в повечето случаи прибягват до банкови заеми. И всеки пети анкетиран твърди, че при необходимост се обръща към роднини и приятели за пари.

„Ако семейните разходи надвишават доходите, тогава банковите заеми стават най-популярният инструмент за попълване на бюджета (61,3%). Вторият най-популярен начин е необходимостта да се работи повече и да се печелят повече (21,5%), дългът от роднини и приятели е избран от 16, 6% от анкетираните, заеми от небанкови кредитни институции – само 0,7% „, отбелязват в кредитната институция.

Най-популярните начини за спестяване са банковите депозити и дебитните карти с процент върху салдото (39,8%). Почти една трета от анкетираните заявяват, че съхраняват спестяванията си в чуждестранна валута и по-малко от 5% инвестират в ценни книжа и взаимни фондове. В същото време 22,2% от анкетираните съобщават, че не са спестили.

Анализаторът на „Хоум кредит банк“ Станислав Дужински, коментирайки резултатите от проучването, отбелязва, че в областта на семейните финанси руското общество реагира гъвкаво на текущата икономическа ситуация и активно използва съвременни финансови продукти като банкови заеми и дебитни карти с лихва върху остатъка. И в условията на по-ниски лихвени проценти на пазара, значителна част от хората разглеждат с интерес възможностите, които фондовият пазар може да предложи, добави Дужински.

Проведеното общоруско проучване е сред клиентите на „Хоум кредит банк“. В проучването са участвали 740 души на възраст 25-45 години, отглеждащи деца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук