Американският пилотиран космически кораб на „SpaceX“ на компанията „Crew Dragon“ се скачи с Международната космическа станция (МКС). Излъчването е на уебсайта на Националната администрация по аеронавтика и космос на САЩ (НАСА).

„Мекото улавяне беше успешно. „Crew Dragon“ се скачи със станцията. Това се случи в 23:01 часа по източното крайбрежие „, информират представителите на американския космически отдел. Екипажът на кораба в своя Туитър потвърди успешното приключване на операцията. В момента се проверява херметичността на докинг станцията за възможни течове.

Докингът се извърши със закъснение от около шест минути. Това беше необходимо, за да може на разстояние 20 м от станцията, да се изчака изгрева и ясно да се види орбиталния комплекс. За разлика от товарния космически кораб, който е скачен със захващане с манипулатор, контролиран от екипажа на станцията, пилотираната версия на „Crew Dragon“ е проектирана да се прикачва към МКС в автоматичен режим. Ако е необходимо, както в руския „Союз“, е възможно ръчно скачване от командира на кораба.

Екипажът на мисията „Crew-1“ включва астронавтите на НАСА Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и представителят на Японската аерокосмическа агенция Соичи Ногучи. От тях трима имат опит в космически полети: японският Ногучи е летял в космоса два пъти, американците Хопкинс и Уокър – по веднъж. За астронавта Глоувър това е първият му орбитален полет.

Екипажът на американския космически кораб на борда на МКС ще се присъедини към руснаците Сергей Рижиков (командир на МКС-64), Сергей Куд-Сверчков и американката Катлийн Рубинс, които са на станцията от 14 октомври 2020 г. като част от 64-ата основна експедиция. Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи ще бъдат на МКС шест месеца. Те ще се върнат на Земята на борда на „Dragon Crew“, който е предвиден да се приземи край бреговете на Флорида.

Корабът, наречен „Resilience“, беше изстрелян от ракетата „Фалкон 9“ в понеделник от космодрума при нос Канаверал, Флорида. „SpaceX“ приземи използвания първи етап на ракетата-носител на плаващата платформа „Of Course I Still Love You“ в Атлантическия океан. Компанията подобрява технологията си за връщане на етапа, за да намали разходите за изстрелване на ракети.

Първият пилотиран полет на „Crew Dragon“ е направен тази година от астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен. Космическият кораб, изведен в орбита на 30 май, акостира в автоматичен режим към МКС на 31 май. Хърли и Бенкен го кръстиха „Endeavour“, след космическата совалка, на която и двамата астронавти направиха първите си полети.

Изстрелването на „Crew Dragon“ бележи първия пилотиран полет от девет години насам от САЩ с американски космически кораб. НАСА ги прекрати през 2011 г. Оттогава астронавтите са пристигали на МКС от руските „Союз“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!