Точно в 22:22 българско време, ракета SpaceX Falcon 9, с двама ветерани астронавти на НАСА на борда, излетя в събота на исторически първи частен пилотиран полет в космоса, пише АФП.

 

Двустепенната ракета Falcon 9 с астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли на борда се възпламени плавно в облак оранжеви пламъци и дим от стартовия панел 39А в космическия център на Кенеди във Флорида за 19-часовото пътешествие до Международната космическа станция.

Crew Dragon, Space X, космически кораб

Първата степен на ракетата се отдели чисто и падна край Атлантическия бряг.

Втората степен също се отдели плавно, изпращайки астронавтите в капсулата на Crew Dragon на път към космическата станция, обикаляща в орбита над 250 мили (450 километра) над Земята

Президентът Доналд Тръмп долетя във Флорида на борда на Air Force One, за да наблюдава изстрелването и го определи като „наистина нещо специално“.

Crew Dragon, Space X, космически кораб
на снимката: Илън Мъск

Един час след изстрелването, космическият кораб излезе в орбита и започна самостоятелно пътуване към Международната космическа станция.

„Ние потвърждаваме номиналната траектория на полета“, съобщи директорът на полета на SpaceX.

Компанията благодари на екипажа с думите: „Надяваме се, че ви харесва“. След като излязоха в орбита, астронавтите отвориха визьорите на шлемовете си. За Хърли, който е командир на Crew Dragon, и Бенкен това е третият космически полет в тяхната кариерата.

Crew Dragon, Space X, космически кораб

„Беше страхотно, благодаря за вашите усилия и невероятен космически полет!“ – каза след излизането в орбитата Хърли.

Според водещите предавания скоро Хърли и Бенкен ще могат да си отдъхнат. Пътуването им до МКС ще отнеме 19 часа, осем от които са предвидени за сън.

Това е първият път, в който частен космически кораб, пилотиран от американци, излита в космоса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук