Българи станаха част от историческото изстрелване на ракетата на Space X – Dragon. Засега е известно за две български момчета, но може да се окаже, че са били повече.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Драгън. Той е част от компанията на американския милиардер Илън Мъск от 10 години. Роден в България, но от малък живее в САЩ, където завърша университета в Мичиган.

Българи, Space X
източник: Нова телевизия

25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. Той е част от в компанията вече 3 години, доктор е по компютърни наука. Баща му – Орлин Велев е известен професор в университета в Северна Каролина. Пред NOVA той коментира, че синът му няма право на интервюта, но двамата се чули след успешното изстрелване на ракетата на SpaceX.

Българи, Space X
източник: Нова телевизия

Днес капсулата с двамата астронавти ще се скачи с МКС. Това пътуване не е дълго – 402 километра, тоест колкото от Лос Анджелис до Сан Франциско. Но корабът ще трябва да обиколи няколко пъти нашата планета, за да „улови“ МКС.

През това време екипажът ще тества системите за управление на капсулата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!