Бразилският министър на здравеопазването Нелсън Тайш подаде оставка заради „несъвместимост“ с подхода на президента Жаир Болсонаро за борба с разрастването на коронавируса в страната. 62-годишният онколог Тайш служи в кабинета на крайно десния президент по-малко от месец.

Неговият предшественик, Луис Енрике Мандета, подаде оставка на 16 април, също след конфликт с Болсонаро – яростен критик на мерките за изолация, които Мандета препоръча за овладяване на вируса.

Според съобщенията, Тайш и Болсонаро не са постигнали съгласие за използването на хлорохин за лечение на новия коронавирус. Болсонаро възприема лекарството като обещаващо лечение, въпреки проучванията, поставящи под съмнение неговата ефективност и пораждащи опасения относно неговата безопасност.

Министерството обяви оставката на Тайш в кратко изявление, заявявайки, че ще бъде проведена пресконференция по-късно.

Новината предизвика протести срещу Болсонаро. В Рио де Жанейро жителите удряха по саксии и тигани през прозорците си, викайки „Махай се, Болсонаро!“

Бразилия се очерта като една от страните, засегнати най-силно от пандемията, като рязко нарастващият брой на смъртните случаи достигна близо 14 000.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!